Når du bager croissanter er det vigtigt, at smørret er meget koldt. Ellers får du ikke de fine lag i dejen. Og så skal du sætte god tid af, for der skal altså køles, rulles og foldes en hel del. Men resultatet bliver lækre sprøde og bløde croissanter, som gør sig godt på morgenbordet, til eftermiddagskaffen eller hvornår du nu vælger at servere dem.
Prøv dig frem med forskelligt fyld, eller nyd dem uden – begge dele er skønt.
God bagelyst!
Ingredients
- 2 dl koldt vand
- 20 g gær
- 340 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 30 g sukker
- 175 g koldt smør
- 1 æg til pensling
- Evt chokolade, ost, creme, marmelade eller andet til fyld.
Instructions
- Smuldr gæren og rør det ud i det kolde vand.
- Tilsæt hvedemel, salt og sukker.
- Ælt dejen godt igennem.
- Put dejen i en beholder med tætsluttende låg og sæt den på køl i min. 2 timer (eller evt natten over).
- Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til et rektangel på 20×70 cm.
- Skær det kolde smør i tynde skiver og fordel det på midterstykket af dejen. Det skal fylde de 20 cm på dejens korte side og 30 cm på midten af dejens lange side.
- Fold de to dejsider uden smør ind over delen med smør således at alt smøret er dækket af dej.
- Snup en kagerulle og rul (for anden gang) på langs, så dejen igen bliver 20 x 70 cm.
- Fold en tredjedel af dejen ind over midten og fold den sidste tredjedel ind over de to andre.
- Rul dejen (for tredje gang) på langs, så den igen bliver 20 x 70 cm.
- Fold igen en tredjedel af dejen ind over midten og fold den sidste tredjedel ind over de to andre.
- Rul dejen (for fjerde gang) på langs, så den igen bliver 20 x 70 cm.
- Fold igen en tredjedel af dejen ind over midten og fold den sidste tredjedel ind over de to andre.
- Rul dejen (for femte gang) på langs så den igen bliver 20 x 70 cm.
- Snup en skarp kniv, og skær dejen ud i 10 trekanter.
- Læg evt lidt fyld på hver trekant.
- Rul trekanterne sammen. Du skal starte fra den brede side.
- Læg croissanterne på en bageplade, som er smurt eller beklædt med bagepapir.
- Læg et viskestykke over croissanterne og lad dem hæve ved stuetemperatur 1½ time.
- Pensl croissanterne med sammenpisket æg.
- Bag croissanterne i forvarmet ovn ved 200 grader alm ovnvarme. De skal bage ca 15 min indtil de har en fin gylden farve.
- Afkøl crossanterne på rist og spis dem imens de er nybagte.
© 2024 Mette under månen