Hveder med et strejf af kanel og vanille er en opskrift, der opstod ved et tilfælde. På engelsk kaldes det serendipity, når man ved et tilfælde opdager noget godt. Jeg ved ikke hvad det hedder på dansk, men det var altså det, der skete!
Da jeg en dag ville bage mine helt almindelige klassiske hveder, var jeg nemlig løbet tør for kardemomme. I stedet tilsatte jeg lidt kanel og vanillesukker til dejen. Jeg havde ikke de store håb om, at dette ville gøre noget godt overhovedet, men nogle gange må man jo prøve noget nyt. Til min store overraskelse virkede det altså ret godt, så nu har jeg en opskrift mere på hveder.
Vil du hellere have den klassiske kardemommeversion, så erstatter du bare kanel og vanille med 1 tsk kardemomme.
Ingredients
- 2 dl mælk
- 100 g smør
- 50 g gær
- 2 æg
- 50 g sukker
- 450 g hvedemel
- ½ tsk salt
- ½ tsk kanel
- 1 tsk vanillesukker
Instructions
- Smelt smørret og bland det med mælken. Lad det stå indtil det har stuetemperatur.
- Smuldr gæren og opløs den i mælkeblandingen.
- Tilsæt æg og sukker.
- Bland mel, salt, kanel og vanillesukker sammen i en anden skål.
- Sigt melblandingen ned i mælkeblandingen.
- Rør dejen sammen (den skal ikke æltes).
- Lad dejen hæve tildækket 1 time ved stuetemperatur
- Tril dejen til 12 boller
- Sæt bollerne i en bradepande eller et ildfast fad, som du har beklædt med bagepapir. De skal stå så tæt at de vokser sammen, når de hæver.
- Vrid et viskestykke op i varmt vand, og læg det hen over hvederne.
- Lad hvederne hæve under det varme fugtige viskestykke ca. 45 min. Vrid viskestykket op i varmt vand flere gange undervejs.
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme.
- Sæt et ildfast fad med kogende vand i bunden af ovnen.
- Bag hvederne ca 15 min. midt i ovnen imens dampen stiger op fra vandet i bunden af ovnen.