Panna cotta er en klassisk italiensk dessert, som kan laves i mange udgaver. Panna cotta betyder kogt fløde. Desserten består hovedsagligt af… ja gæt engang…. kogt fløde.
I denne opskrift er panna cottaen holdt helt enkel blot med lidt vanillesukker som smagsgiver. Til gengæld er der kælet for pynten. De kandiserede hasselnødder er ikke helt nemme at lave, men hvis du gider bruge lidt tid på det, så kan de virkelig løfte din dessert til et visuelt mesterværk.
Her kan du se, hvordan jeg har sat nødderne på tandstikker og lagt dem i spænd mellem køkkenbordspladen og et skærebræt imens sukkeret størkner.
Det ligner næsten karamelfarvede istapper.
Du kan også vælge at stikke tandstikkerne ind i en appelsin i stedet for at lægge dem i spænd under skærebrættet, som jeg har gjort.
Ingredients
- Panna cotta:
- 4 dl fløde
- 1 dl sukker
- 2 tsk vanillesukker
- 3 blade husblas
- Kandiserede hasselnødder:
- 4 hasselnødder
- 5 spsk sukker
- 3 spsk vand
Instructions
- Panna cotta:
- Læg husblassen i blød i koldt vand. Den skal blive liggende i vandet mindst 10 min.
- Varm sukker, fløde og vanillesukker langsomt op indtil det når kogepunktet (brug en tykbundet gryde).
- Lad det koge ca 1 minut.
- Fjern gryden fra varmen.
- Tag husblassen op ad vandet og knug det let, så overskydende vand fjernes.
- Læg husblassen ned i flødeblandingen og rør i ca 2 min. Husblassen skal være helt opløst.
- Sæt gryden tilside og lad panna cottaen sætte sig lidt. (hvis du hælder den i glassene med det samme vil vanillen falde til bunds). Rør et par gange i den undervejs.
- Hæld panna cottaen i små dessertglas.
- Lad panna cottaen stå i køleskabet i min. 4 timer indtil den har sat sig.
- Kandiserede hasselnødder:
- Rist nødderne ved medium varme på en tør pande indtil skallen er så sprød, at du kan fjerne den.
- Tag nødderne af panden og fjern skallen.
- Stik en tandstik i hver nød
- Smelt sukkeret i vandet og lad det koge indtil det er gylden-brunt.
- Sluk for blusset.
- Dyp hver nød i sukkermassen imens du holder den med tandstikken.
- Hold nødden over gryden imens sukkermassen løber nedad i en lang streng.
- Klip sukkerstrengen over ca en tommelfingers længde fra nødden.
- Sæt tandstikken i spænd mellem køkkenbordet og et skærebræt, fad eller lign. med sukkerstrengen hængende nedad. Lad sukkeret størkne på hasselnødden.
- Lav en lille fordybning i midten af hver panna cotta.
- Placér en kandiseret hasselnød i fordybningen med sukkerstrengen pegende opad.
- Servér med et smil.