Porretærte med sprød bund og lækkert fyld – ja tak!
Porretærte er én af mine yndlingsretter. Både fordi det smager godt, men også fordi de grønne porreringe pynter så flot på en ret. Jeg er blevet spist af med mange velsmagende tærter, der bare så røv-kedelige ud, og det behøver de altså ikke! Det er faktisk nemt nok at få en tærte til at se lækker og indbydende ud, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at gøre det. Hvis du ikke orker at stå og pille de pæneste porreringe fra og lægge dem sirligt ud på tærten, så tag en tilfældig håndfuld af de friske porreringe fra, og smuldr dem ud over tærten (som trevler). Det ser også flot ud.
Så er der det med dejen. Hvis du har lyst til lige at ælte den lidt, så lad lige være! – det kommer der altså ikke noget godt ud af. Tværtimod, så risikerer du, at tærtebunden bliver mindre sprød, og det ville jo være ærgerligt.
En tærtebund skal være sprød, og det bliver den, hvis du følger denne opskrift. Og hvorfor er det så lige, at du skal pensle tærtebunden med sammenpisket æg? Jo ser du, det er for at forsegle den, så den ikke optager væske fra fyldet. Gør det, og jeg lover dig, at tærtebunden bliver sprød og lækker.
Når du nu alligevel er igang med at lave dej, så overvej at lave dobbelt portion og gem halvdelen i fryseren. Så er der nem aftensmad en anden dag.
Sammen med tærten kan du servere en salat eller lidt kød og syltede grøntsager. Prøv fx med syltede squash, syltet kinaradisse og spegeskinke i tynde strimler. Det er det, jeg har gjort på fotoet. Eller hvad med en spidskålssalat med æbler og nødder.
Du kan godt putte skinke, bacon eller andet kød i fyldet, men jeg synes det er ti gange mere lækkert at servere det ved siden af tærten, eller som drys ovenpå tærten.
Ingredients
- 100 g koldt smør
- 180 g hvedemel
- 2-3 spsk iskoldt vand
- 1 æg til pensling
- Fyld:
- 3 mellemstore porrer
- Smør til stegning
- 3 æg
- 2 dl fløde
- 70 g revet ost
- Salt
- Peber
Instructions
- Skær det kolde smør i mindre stykker. Put det i minihakkeren sammen med melet og hak det til smulder. Hæld smulderet ud på bordet eller i en ælteskål og saml dejen (ikke ælte) med iskoldt vand. Put dejen i en pose eller en skål med låg og lad den hvile i køleskabet min. 30 min.
- Læg dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud, så den passer til tærteformen. Smør tærteformen og løft forsigtig dejen over i formen.
- Prik huller i dejen med en gaffel (for at undgå luftlommer).
- Forbag tærtebunden ca. 10 min ved 175 grader
- Lav fyldet:
- Rens porrerne og skær dem i tynde ringe. Gem de pæneste ringe til pynt.
- Steg porrerne bløde ved svag varme i smør.
- Pisk æg og fløde let sammen.
- Forsegl den forbagte tærtebund ved at pensle den med sammenpisket æg
- Fordel porrerne på tærtebunden.
- Fordel osten ovenpå porrerne.
- Fordel æg og fløde blandingen hen over osten og porrerne.
- Drys med salt og peber.
- Pynt med rå porreringe.
- Bag tærten ca. 30-45 min ved 175 grader. Tærten er færdig, når æggemassen er stivnet og let gylden i kanterne.